Radionice keramike

Radionice keramike CUK-a u kratkom su roku okupile naše sugrađane i sugrađanke koji su se okušali u toj vrsti umjetnosti. Prvi ciklus radionica vodila je članica Hrvatskog likovnog društva Jadranka Vilus, rođena Bjelovarčanka koja danas živi i radi u Velikoj Gorici. Kroz pet tematskih radionica ovog hobi programa njegove polaznice izrađivale zdjelice, aroma lampe, šalice, nakit, dok su na posljednjoj radionici imale priliku pokazati kreativnost kroz izradu predmeta po slobodnom izboru. Nakon završetka radionica, izrađeni predmeti su izloženi u izlogu Gradskog muzeja Bjelovar.

Drugi ciklus radionica vodila je mlada talijanska umjetnica Martina Muraro. Polaznice su savladale raku tehniku, a raku je vrsta japanske keramike koja se tradicionalno koristi u ceremonijama japanskog čaja, najčešće u obliku čajnih šalica. Uvezen u Ameriku tijekom 50-ih, postupak paljenja rakua imao je veliku privlačnost za mnoge lončare zbog svog uzbuđenja i nepredvidivosti. Nakon glaziranja započinje čarolija: naloži se peć i dovede se na temperaturu između 960 i 980 C, u kojem trenutku glazura postaje crvena i rastopi se. To je trenutak kada se komade keramike vade jedan po jedan i prenose do redukcijskih posuda, gdje će piljevina ugušiti vatru. Temperaturni šok stvara specifični raku efekt, u kojem se glazura raspada i omogućuje dimu da pusti crnu boju u tragovima na površini radova.

Naše su polaznice s keramičarkom Martinom Muraro sudjelovale i doživjele čaroliju, te ušle u svijet keramike koji je harmoničan spoj prirodnih elemenata, a Raku tehnika naročito okuplja zemlju, zrak, vatru i vodu, u jedinstveno iskustvo. Ovim radionicama je Centar za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar započeo aktivnosti kojima potiče stvaralaštvo, a svojim sugrađanima omogućuje da otkriju i ostvare svoje talente.