Ekološka proizvodnja voća
Uvjeti upisa:
- Punoljetnost
- Liječničko uvjerenje medicine rada o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova
- Posjedovanje prethodne kvalifikacije na razini 1 (Kvalifikacija stečena završetkom osnovnog obrazovanja)
Trajanje programa:
- 125 sati
Završetkom ovog programa stječete 5 HRROO (CSVET) bodova.
Kompetencije koje se stječu programom:
- Provesti proces osnovne obrade tla na proizvodnim površinama
- Provesti dopunsku obradu tla na njivi
- Izvršiti tehnološki proces sjetve i/ili sadnje poljoprivrednih kultura
- Provoditi proces biljne proizvodnje kontinuirano prema pravilima struke na konvencionalan i/ili ekološki način samostalno i u timu
- Koristiti vrtni i ručni alat poštujući mjere zaštite pri radu
- Primijeniti agrotehničke zahvate u uzgoju voća na otvorenom i u zaštićenom proizvodnom prostoru
- Provesti žetvu i/ili berbu poljoprivrednih kultura
- Razlikovati simptome napada štetnih organizama na usjevima/nasadima
- Primijeniti ekološke pripravke u zaštiti bilja
Cilj prvog modula je stjecanje osnovnih znanja i vještina potrebnih za obavljanje pripremnih radnih zadaća u procesu ekološke proizvodnje voća: odabir i planiranje sorti voćaka s obzirom na uvjete uzgoja u okruženju; priprema tla i sadnja voćaka/postavljanje nasada voćaka s obzirom na agroekološke uvjete. Polaznici će samostalno izvoditi osnovnu i dopunsku obradu tla po ekološkim standardima, razlikovati i koristiti strojeve primjenjive u ekološkoj proizvodnji voća na siguran način, u skladu s pravilima zaštite na radu, zaštite zdravlja i okoliša. Cilj drugog modula je stjecanje temeljnih znanja i vještine u provođenju postupaka ekološke zaštite i njege voćaka. Polaznici će provoditi mjere njege prema zahtjevima pojedine voćarske kulture, prepoznat će simptome bolesti i štetnike te primijeniti odgovarajuće preventivne ekološke mjere zaštite kao i preporučene ekološke mjere liječenja. Polaznici će biti osposobljeni za pravilno korištenje alata, uređaja i ručnih strojeva na siguran način te njihovo održavanje u skladu s uputama proizvođača i principima dobre prakse. Cilj trećeg modula je stjecanje temeljnih znanja i vještina u obavljanju berbe po pravilima struke i dobre agronomskom prakse. Polaznici će odrediti zrelost plodova, vrijeme berbe prema cilju proizvodnje, provest će postupak sortiranja i pakiranja te uskladištenja voća u skladu s ekološkim principima voćarske proizvodnje.
Naziv potvrde po završetku: Uvjerenje o osposobljavanju za stjecanje mikrokvalifikacije ekološka proizvodnja voća (upis u e-radnu knjižicu)
PRIJAVI SE ODMAH: info@cuk.hr ili 043/241-298
- Mogućnost korištenja HZZ vaučera
Zanima vas Ekološka proizvodnja voća?
Pošaljite nam upit za dodatne informacije i prijavu