29. 11. 2022.
 

Prošli tjedan posjetili smo 2.c I. osnovne škole Bjelovar i proveli kreativno-edukativnu radionicu „Pametno dijete kroz internetski svijet čuda”. Radionica je organizirana u sklopu razrednog projekta „Članovi obitelji iz kuće u školi nas uče” njihove učiteljice Sanele Gavranović i programa radionice medijske pismenosti Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar. 

Kako bi učenike 2.C upozorili na sve zamke korištenja interneta i društvenih mreža te ih upoznali na koji način mogu zaštiti sebe i svoje osobne podatke prilikom korištenja istih, održali smo interaktivno predavanje u kojem smo im objasnili što su to uopće osobni podaci, kako s njima postupati, gdje ih sve ostavljamo, a da nismo ni svjesni te ono najvažnije, koje su to opasnosti koje vrebaju iza ekrana, kako ih prepoznati i u konačnici spriječiti.

Na radionici smo objasnili koja su to sigurna ponašanja na internetu i naučili da:

Svoje osobne podatke ime, prezime, broj mobitela, adresu stanovanja, email i slično nikada ne dajemo nepoznatim osobama

Profile na društvenim mrežama uvijek postavljamo na privatno kako bi objave na mrežama vidjeli smo prijatelji za koje smo sigurni da ih poznajemo

Nikada ne komuniciramo s osobama koje ne poznajemo (odmah obavijestiti roditelje ukoliko primimo poruku od nepoznate osobe)

Nikada se sastajemo s osobama koje smo upoznali online jer ne možemo biti sigurni tko je s druge strane ekrana)

Fotografije drugih ne objavljujemo i ne prosljeđujemo ukoliko nemamo njihovo dopuštenje

Razmisli prije svake objave statusa, fotografije i videa – jednom objavljeno, zauvijek ostaje u virtualnom svijetu

I zapamti, iako Internet omogućuje određenu razinu anonimnosti na njemu vrijede jednaka pravila lijepog ponašanja kao i u stvarnom svijetu – ne čini drugima ono što ne bi volio da drugi čine tebi. Za pomoć i savjet uvijek se možeš obratiti roditeljima i učiteljima, oni su tu kako bi te zaštitili!

Tijekom radionice učenici 2.C aktivno su sudjelovali i dijelili svoja iskustva s kojima su se susretali u digitalnom svijetu.

Osim sigurnosti na internetu, razgovarali smo i o igricama koje igraju, koje sve uređaje sa pristupom internetu koriste, IT zanimanjima, ali i nekim zanimljivim činjenicama vezanim uz postojanje interneta.

Ovo je bio jedan prekrasan susret. 2.C bili ste odlični:)

 
Kako smo u 2.C prošetali internetskim svijetom čuda?
Kako smo u 2.C prošetali internetskim svijetom čuda?
Kako smo u 2.C prošetali internetskim svijetom čuda?
 
  Vijesti i događanja - Sve