17. 12. 2021.
 

Dok je ponedjeljak mnogima najstresniji dan u tjednu, umirovljenicima može biti i više nego zanimljiv i poučan. Takvim ponedjeljkom započeo je ovaj tjedan članovima udruge Bjelovarski slavuji – fakini na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Šapić.  

U organizaciji Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar, u sklopu projekta „Inicijativa za psihosocijalnu podršku, integraciju i edukaciju“ Grada Bjelovara održano je predavanje o važnosti zdrave prehrane u trećoj dobi te prigodna degustacija zdravog ručka. Kako bi se razbio mit o zdravoj prehrani kao skupoj i neukusnoj, posjetitelji su mogli uživati u juhi od rajčice sa zobenom kašom, riži s piletinom i kurkumom, kupus salati te kolaču od jabuka i griza.

Ovo je bila prva od ukupno četiri radionice Programa promocije nutritivnih vrijednosti prehrane kojima je cilj educirati osobe starije životne dobi o važnosti nutritivnog sastava hrane, a održala ga je Margita Zlatić, mag. nutr. Istaknula je kako se starije osobe nerijetko nose s nekoliko različitih zdravstvenih problema i dijagnoza, a svaka zahtjeva određene prehrambene restrikcije. Kad se u tu problematiku uključe male mirovine, umirovljenicima je izazovno nabavljati kvalitetne namirnice i odgovarajuće pripravke. Nutricionistkinja Zlatić stoga se potrudila predstaviti pristupačnije alternative namirnica i metode pripreme hrane koje će rezultirati nutritivno vrijednim, a istovremeno ukusnim obrocima.

Predsjednik udruge Bjelovarski slavuji - fakini, Ivan Ćurić istaknuo je važnost ovakvih predavanja za članove udruge, kako za informiranje o prehrani, tako i za druženje te kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Ova to udruga čini već šest godina, a osim pružanja razonode svojim članovima, svojim glazbenim nastupima obogaćuje kulturnu scenu grada Bjelovara i okolice.

Da su predavanje i degustacija bili pun pogodak, potvrdila nam je članica udruge, gospođa Ljubica Lukec. "Da je barem duže trajalo, mi smo umirovljenici, mi volimo da nam se priča", s osmjehom na licu govori gospođa Ljubica i pohvaljuje koncept ove Inicijative koja spaja informiranje i učenje s kvalitetno provedenim slobodnim vremenom, druženjem i zabavom.

 
POČELE RADIONICE O NUTRITIVNIM VRIJEDNOSTIMA NAMIRNICA ZA BJELOVARSKE UMIROVLJENIKE
POČELE RADIONICE O NUTRITIVNIM VRIJEDNOSTIMA NAMIRNICA ZA BJELOVARSKE UMIROVLJENIKE
POČELE RADIONICE O NUTRITIVNIM VRIJEDNOSTIMA NAMIRNICA ZA BJELOVARSKE UMIROVLJENIKE
POČELE RADIONICE O NUTRITIVNIM VRIJEDNOSTIMA NAMIRNICA ZA BJELOVARSKE UMIROVLJENIKE
 
  Vijesti i događanja - Sve