26. 10. 2023.
 
Predstava Mater oduševila bjelovarsku publiku!

Sjajna predstava Mater, koja je sinoć izvedena u Bjelovarskom kazalištu po tko zna koji put dokazala je da Bjelovarčani itekako vole ovu vrstu scenske umjetnosti. 
Naime, prostor bivšeg disco kluba H-8, koji je već dugi niz godina dom bjelovarskih kazalištaraca, bio je ispunjen do posljednjeg mjesta, a ako je suditi po višeminutnom aplauzu kojim je publika nagradila glumačku postavu predvođenu Margaretom Fabičević i Katarinom Madirazza, nema bojazni da će se i za ostale izvedbe koje su u najavi tražiti karta više.
Inače, predstava je napravljena prema scenariju istoimenog filma, koji je svjetsku premijeru imao na prestižnom Tallinn Black Nights film festivalu, dok je na Pula film festivalu osvojio dvije Zlatne arena: Daria Lorenci za glavnu glumicu i Martin Semenčić za najbolji zvuk.
Treba istaknuti i to da produkciju za predstavu potpisuje domaći glumac Ivan Ožegović, kojeg smo nedavno mogli gledati u seriji Gora, a koji je pak za ovu priliku pozvao poznatog filmskog redatelja Juru Pavlovića da se okuša na daskama koje život znače. 
Budući da i sam Ožegović ističe kako se radi o projektu na tromeđi između eksperimenta, performansa i klasičnog kazališta, ova drama zapravo je predstavljala velikim izazov cijeloj ekipi predstave, a reakcije gledališta potvrđuju da su u svom naumu više nego uspjeli. 
Što se pak radnje predstave tiče, ona se ne razlikuje bitno od samog filma. Glavna junakinja Jasna, koju tumači Katarina Madirazza, vraća se kući kako bi brinula o majci koja ima velikih zdravstvenih problema. Njihov ponovni susret u prvi plan ponovno stavlja nategnuti odnos, a nesuglasice iz prošlosti ponovno isplivavaju. Uz spomenutu Madirazzu, tu je i Margareta Fabičević u ulozi Matere, koju je na filmu utjelovila Neva Roščića.
Treba naglasiti i to da se predstava bavi pitanjem razlika u pristupu istoj temi preko drugih medija, referirajući se na film "5 obstacles" Larsa von Triera. Za kraj dodajmo da su veliki obol predstavi Mater, koju usput rečeno autori planiraju prijaviti na brojne festivale, dali Selena Gazda kao kostimografkinja te Bruno Bišćan koje je bio zadužen za glazbu.

 
Predstava Mater oduševila bjelovarsku publiku!
Predstava Mater oduševila bjelovarsku publiku!
Predstava Mater oduševila bjelovarsku publiku!
 
  Vijesti i događanja - Sve