31. 05. 2022.
 
O PROJEKTU „SIGURNA KUĆA - PODIZANJE KVALITETE PSIHOSOCIJALNE PODRŠKE I BORAVKA“ RAZGOVARALI SMO S ISKRICOM STRČIĆ IZ UDRUGE IRIS

Projektom „Sigurna kuća - podizanje kvalitete psihosocijalne podrške i boravka“ počela je uspostava novog modela pomoći žrtvama obiteljskom nasilja na području četiri kontinentalne županije Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije. Riječ je o modelu kojim je uspostavljen inovativan pristup podrške ciljanoj skupini projekta:

- razvojem postojećih usluga i implementacijom novih usluga psihosocijalne pomoći za žrtve (obiteljskog nasilja)  i osvještavanjem javnosti o potrebama žrtava obiteljskog nasilja;

- jačanjem stručnih kapaciteta partnera kroz supervizije i osposobljavanje za povećanje kvalitete pružanja usluga žrtvama  obiteljskog nasilja;

- unaprjeđenje kvalitete usluga psihosocijalne podrške i rada udruga kroz nabavu opreme i adaptaciju prostora.

O projektu, njegovu provođenju i važnosti razgovarali smo s Iskricom Strčić iz bjelovarske udruge "Iris" pa nam je za početak predstavila udrugu i njezino djelovanje:

"udruga "Iris" od 2007. godine skrbi o zaštiti žena i djece žrtava obiteljskog nasilja pružajući im socijalnu uslugu privremenog smještaja u Sklonište za žrtve obiteljskog nasilja i psihosocijalne pomoći. Udruga je osnovana sa svrhom promicanja i unapređivanja ženskih ljudskih prava na načelima Opće deklaracije o ljudskim pravima i Konvencije Ujedinjenih naroda za eliminaciju svih oblika diskriminacije (CEDAW) i Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.
Udruga prihvaća na smještaj u Sklonište žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja na temelju ugovora sa Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a temeljem rješenja nadležnog Centra za socijalnu skrb."

Djelatnosti udruge jesu:

  1. Pomoć u rješavanja u problema neposredno ili posredno vezanih za ženska ljudska prava u društvu – pravo na život bez nasilja u obitelji i pružanje psihosocijalne pomoći,
  2. Smještaj žena i djece žrtava obiteljskog nasilja u Skloništu za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja, dok traje potreba, u pravilu do šest mjeseci, a iznimno do godinu dana. Za vrijeme smještaja ženama i djeci žrtvama obiteljskog nasilja osiguravaju se usluge prehrane osiguravanjem potrebnih namirnica, brige o zdravlju, održavanje higijene i osobne higijene, pružanje psihosocijalne potpore, a roditelj je dužan sam brinuti se o zadovoljavanju svakodnevnih životnih potrebama svoga djeteta.
  3. Sudjelovati ili biti nositelj programa ili projekata koji su od interesa za opće dobro u RH.
  4. Ostale aktivnosti:
  • mogućnost savjetovališnog rada sa žrtvama obiteljskog nasilja i roditeljima radi poticanja odgovornog roditeljstva,
  • edukacija putem lokalnih programa o ljudskim pravima koji se odnose i tiču se žena i njihovog položaja u društvu
  • publiciranje aktivnosti Udruge u medijima
  • izdavanje prigodnih publikacija vezanih uz djelatnost udruge,
  • aktivna suradnja sa drugim udrugama i institucijama,
  • suradnja sa centrima za socijalnu skrb glede ostvarivanja uvjeta za samostalan život obitelji.                                                                                                                                                                                                                                                   
     

Budući da je Udruga Iris bila jedna od partnerskih udruga u projektu „Sigurna kuća- podizanje kvalitete psihosocijalne podrške i boravka", zanimalo nas je zašto su se priključili projektu i što su sve postigli.

"Motivacija za uključenje u projekt bila je višestruka. Prioritet nam je bio podizanje kvalitete pruženih usluga u Udruzi i Skloništu za žrtve obiteljskog nasilja, a potom i promocija te proširenje našeg djelovanja kroz pružanje raznih aktivnosti koje nisu postojale u našoj lokalnoj zajednici. Svakako nam je bilo jako važno još se bolje umrežiti u lokalnoj zajednici, a tako i izvan nje s udrugama partnerima na projektu, s kojima u svakodnevnoj suradnji također podižemo pružanje naših usluga na višu razinu."

Strčić nam je otkrila koje aktivnosti provedene u sklopu projekta smatra najvažnijima i najkorisnijima za Udrugu:

"smatram da su sve aktivnosti koje smo, unatoč nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji za vrijeme projekta, uspjeli provesti od velike važnosti i za naše korisnike te lokalnu zajednicu, ali i za nas, stručne djelatnike i pomagače. Izdvojila bih uvođenje besplatne sos dežurne linije pomoći za žrtve obiteljskog nasilja, edukaciju i rad volontera na besplatnoj sos liniji pomoći, superviziju i stručne edukacije za djelatnice Skloništa, kreativne radionice za korisnike Skloništa, pružanje pravne i psihosocijalne pomoći i podrške za korisnike Skloništa, ali i pozivatelje sos linije te međusobna suradnja partnerskih udruga na projektu; Udruge Hera Križevci, OCD Delfin Pakrac, Sos Virovitica i Udruge Iris Bjelovar. Ono što će možda najviše značiti za nas u Udruzi Iris preseljenje je u novi objekt u kojem će se pružati socijalna usluga privremenog smještaja za žrtve obiteljskog nasilja. Prostor u kojem smo do sada obavljali nau djelatnost trošan je, neadekvatan i nedovoljno siguran za pružanje ove vrste usluge, dok će nam preseljenje pružiti veću sigurnost, bolje prostorne uvjete i kvalitetniju uslugu za naše smještene korisnike."

Navela je i što bi se još moglo poboljšati u daljnjem djelovanju putem ličnih projekata:
"definitivno uvijek postoji prostor za poboljšanje kvalitete pružanja usluga ranjivim skupinama s kojima radimo, i tome ćemo uvijek težiti, a apliciranje za projektne financijske fondove pruža veoma široku paletu korištenja tih mogućnosti u korisne svrhe za lokalnu zajednicu te za Udruge poput naših, tako da ćemo u budućnosti svakako planirati da svoje socijalne usluge na ovaj način podižemo na veću razinu."

te dodala zašto su takvi projekti važni za udruge poput Iris:

"Udruga "Iris" jedna je u nizu neprofitnih organizacija u Hrvatskoj koja mora pomno i oprezno planirati svoje djelovanje i financijsku egzistenciju kako bi kontinuirano mogla pružati svoje socijalne usluge, stoga je svako projektno financiranje kojim se ulaže u udrugu i u njezino djelovanje veoma važno za daljnji rad i postojanje udruge. Također se samim projektima radi na boljoj vidljivosti udruge i njezinog djelovanja, a s obzirom da je u našem društvu obiteljsko nasilje još uvijek ponekad i tabu tema, smatram da je promocija projektnih aktivnosti, ali i same udruge veoma važna kako bi se podigla svijest u društvu o sve češćoj pojavnosti obiteljskog nasilja, o potrebi reakcije na isto te o spremnosti cjelokupnog sustava na pomoć i pružanje zaštite žrtvi."

Za kraj je dodala:

"smatram da je dugoročna dobrobit ovog projekta povezivanje važnih dionika u našoj lokalnoj zajednici, čije povezivanje ponekad može značiti i prevenciju i ranu intervenciju u slučaju nasilja u obitelji, ali i drugih vrsta nasilja te pružanje pomoći i podrške žrtvi, a ponekad i cijeloj obitelji koja je u kriznoj situaciji. Pozdravljam buduće projekte i suradnje koji će i nama koji djelujemo na ovom području olakšati pomagački rad kako bismo najpotrebitijima pružili ono što zaslužuju i trebaju u kriznim situacijama."

 

O projektu:

Projekt „„Sigurna kuća- podizanje kvalitete psihosocijalne podrške i boravkafinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., natječaja Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I., u iznosu od 1.496.675,55 HRK. Stopa financiranja za Korisnika, Grad Bjelovar, iznosi 100%, od čega je 85% osigurano sredstvima EU, a 15% iz državnog proračuna RH.

 

  Vijesti i događanja - Sve