07. 07. 2021.
 
Zašto to Danci mogu, a mi ne?

Tajnu sreće i kako je ostvariti oduvijek se pokušalo odgonetnuti, svaki je naraštaj traži na svoj način i sa svih mogućih stajališta znanstvenog, populističkog, alternativnog. Vježba se, meditira i još puno toga kako bi što lakše, uspješnije i sretnije kormilarili svojim životima.

“Kako postati direktor svoga svemira” danas omogućavaju “mindfulness” tehnike koje je bjelovarčanima predstavila dr.sc.Branka Novosel, stručnjakinja za neuroedukaciju i autorica programa MindBodyLab Mindfulness.

Na Mindfulness danu s CUK-om sudjelovali su brojni bjelovarčani svih dobnih skupina, pa i oni koji su tek završili prvi razred.

Izniman interes iskazali su učitelji, nastavnici i profesori, članovi bjelovarskog Ogranka Hrvatskog pedagoškog-književnog zbora, što i ne čudi, jer su pred njima i školarcima veliki zahtjevi današnjeg vremena koji stvaraju sve veći pritisak i stres i donose sve više problema.

Širom svijeta, sve veći broj edukatora, roditelja i djece rješenje nalazi u mindfulnessu – vježbanju svjesne pažnje. Mindfulness je vrsta emocionalne inteligencije, provodi se kroz vježbanje fokusa, svjesnosti i disanja. Rezultati su smanjenje stresa i anksioznosti, povećanje koncentracije i emocionalne samoregulacije, a posljedično i bolji akademski rezultati. Vještine mindfulnessa uče se na Oxfordu, Cambridgeu i brojnim drugim institucijama i ustanovama.

U Hrvatskoj uče ih polaznici policijske akademije, a svladali su ih i zdravstveni djelatnici Zagrebačke županije.

Kako to izgleda u praksi uvjerili su se sudionici radionice u Boho parku, a oni najmlađi sve su iznenadili iskrenim razgovorom o tome kako se oni nose s pritiscima kojima su izloženi i kako reagiraju u stresnim situacijama.

Mindfulness dan s CUK-om završio je zaključkom da želimo imati snage, motivacije i zdravlja i nositi se sa svim mogućim situacijama koje nam današnji život donosi trebamo uzeti „volan“ u svoje ruke i naučiti upravljati vlastitim životom.

U ovom trenutku „mindfulness“ nam nudi rješenja kako to činiti, pa zašto ne saznati.

Uostalom, zašto ne bismo prihvatili izazov i pokušali postati „najsretniji“ poput Danaca.

I to ovdje, u Bjelovaru, jednom od najmlađih hrvatskih gradova kojega, svi mi koji u njemu živimo, stvaramo, da bude po mjeri čovjeka.

Upravo zato,  mindfulness tečajevi kreću u Centru za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar.

 
Zašto to Danci mogu, a mi ne?
Zašto to Danci mogu, a mi ne?
Zašto to Danci mogu, a mi ne?
Zašto to Danci mogu, a mi ne?
Zašto to Danci mogu, a mi ne?
Zašto to Danci mogu, a mi ne?
Zašto to Danci mogu, a mi ne?
Zašto to Danci mogu, a mi ne?
Zašto to Danci mogu, a mi ne?
 
  Vijesti i događanja - Sve