29. 06. 2023.
 
CUK i Ansambl Lado premijerno u Bjelovaru prikazuju scensko-glazbeni program  “LADO(M) PO SVIJETU”

Ansambl LADO kreće s izvođenjem svog premijernog programa Ladom po svijetu, a ovaj spektakularan program odraz je otvorenosti Ansambla LADO inovativnim i različitim umjetničkim, glazbenim i plesnim, formama. Program je nastao u suradnji s autorima koji su inspiraciju pronašli u tradicijskoj glazbi i plesovima drugih zemalja i naroda, a organizator ovog jedinstvenog programa je Centar za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar. Bjelovarska publika će program Ladom po svijetu premijerno imati prilike vidjeti 5.srpnja u Domu kulture s početkom u 20:00 sati.

Ladom po svijetu donosi napjeve iz poznatog ciklusa Pjesme naroda Europe, ali i nove koreografije, plesna i glazbena djela nastala za potrebe ovog posebnog programa. Program donosi neke koreografske klasike koje je Ansambl LADO posljednji put izvodio krajem 80-ih godina 20. stoljeća. LADO tako svojoj vjernoj publici donosi obnovljene koreografije Pod goro to Kaninovo – rezijanski plesi i Osogovka. Uz spomenute koreografije, premijerno će biti izvedena i tri plesno-glazbena djela čije autorstvo potpisuje koreografkinja Tina Vrtar Stipić, skladatelj Krešimir Seletković i kostimografkinja Martina Ptičar. Riječ je o atraktivnim koreografijama karakternih plesova, podvrstom klasičnog baleta, a koji svoje korijene vuku iz narodnih plesova, nadahnute talijanskim, španjolskim i mađarskim folklorom. U sklopu ovog programa LADO će izvesti i dvije hrvatske, publici omiljene koreografije.

"Uzevši u obzir specifičnosti te osobito plesne i glazbene stilske karakteristike tradicijskih umjetnosti koje nisu dio naše, hrvatske kulturne baštine, Lado će ponešto drugačijim programom, opetovano i na zajedničku radost publike i izvođača, pokazati velike izvedbene mogućnosti, svestranost i talent naših umjetnika", izjavio je umjetnički voditelj Ansambla LADO, Krunoslav Šokac.

Ravnateljica bjelovarskog CUK-a Ivana Hrpalo ističe kako je suradnja na organizaciji te gostovanju Ansambla Lado pripremana posljednjih par mjeseci te da je ugostiti ovakav scensko program u Bjelovaru izrazita čast, ali i jedinstvena prilika bjelovarskoj publici premijerno predstaviti vrhunski glazbeno-plesni program u čijoj produkciji su sudjelovali najpoznatiji hrvatski etnokoreolozi i koreografi, etnomuzikolozi, glazbeni aranžeri i folkloristi nadahnuti pučkim glazbenim stvaralaštvom.

Ulaznice za ovaj glszbeno-scenski spektakl mogu se kupiti u CUK-u na adresi Petra Preradovića 2, III. kat (ulaz kroz haustor između dvije Erste banke na bjelovarskom korzu) od ponedjeljka do petka u vremenu od 10:00 do 18:00 sati. Cijena ulaznica je 9,00 eura parter i 7,00 eura balkon. Sve informacije o prodaji ulaznica zainteresirani mogu potražiti na FB, IG i WEB stranici CUK-a, putem maila cuk@cuk.hr ili na 043/241-298.

Poveznice:
ladom po svijetu
  Vijesti i događanja - Sve