13. 12. 2023.
 
Otkrijte čuda Bjelovara: Putovanje kroz vrijeme i povijest!

Dragi ljubitelji kulturne baštine, doživite čaroliju Bjelovara, prekrasnog  grada kontinentalne Hrvatske! 

Najavljujemo projekt pokrenut od strane DaiBau International d.o.o., posvećen promociji lokalnih arhitektonskih bisera diljem Hrvatske. Ovaj nagrađivani projekt ima za cilj podržati gradove i općine u istraživanju i predstavljanju svoje kulturno-povijesne baštine.

Jedna od destinacija koja se ističe u ovom projektu je i Bjelovar, grad s bogatom poviješću i arhitektonskim blagom. Članak koji otkriva ljepotu Bjelovara i njegove znamenitosti možete pročitati na sljedećem linku: eMajstor - Obilazak Kulturno-Povijesnog Blaga Grada Bjelovara.

Ova suradnja predstavlja jedinstvenu priliku za promociju lokalne arhitekture i povijesti te stvaranje svijesti o važnosti očuvanja kulturne baštine. DaiBau International d.o.o. nastavlja poticati istraživanje, promicanje i očuvanje identiteta gradova diljem zemlje.

Grad Bjelovar smješten je na visoravni podno Bilogore, a njegova povijest seže duboko u prošlost. Prvi tragovi naseljavanja datiraju iz davnih vremena, a sam Bjelovar prvi se put spominje u zapisu iz 1413. godine. Arheološki nalazi svjedoče o raznolikim kulturama koje su oblikovale ovo područje kroz stoljeća.

Najbolji način za upoznavanje bogate povijesti grada je posjet Gradskom muzeju, čuvaru 40 tisuća artefakata koji kroz raznovrsne postave oživljavaju priču o Bjelovaru. 

Danas je Bjelovar poljoprivredno središte Hrvatske s razvijenom proizvodnjom mlijeka, sira i vina. S obiljem gastronomske ponude, ljubitelji vina uživaju u vinskim cestama, dok su lovci i ribolovci oduševljeni brojnim mogućnostima na ovom području.

Arhitektura Bjelovara oduševljava svojom planskom strukturom i ortogonalnom shemom, koja datira iz vremena rimskih vojnih logora. Glavni gradski trg, Trg Eugena Kvaternika, sačuvao je svoj reprezentativan izgled, okružen povijesnim zgradama i katedralom sv. Terezije Avilske. 

Sokolana, najstariji sportski objekt, svjedoči o sportskoj tradiciji Bjelovara, dok Dom kulture, nekada sinagoga, danas okuplja ljubitelje umjetnosti na raznim kulturnim događanjima. 

Crkva sv. Trojice, pravoslavna građevina, osvaja svojim barokno-klasicističkim stilom, dok renovirana Sokolska dvorana pruža suvremeno kazališno iskustvo.

Bjelovar se ponosi i svojom arhitektonskom raznolikošću, a najbolji način za istraživanje ovog grada je prošetati se njegovim Korzom, glavnom gradskom šetnicom.

Ovaj grad, bogat poviješću i raznovrsnom ponudom, pravo je otkriće za sve zaljubljenike u kulturu, gastronomiju i prirodnu ljepotu. Bjelovar je destinacija koja objedinjuje prošlost i sadašnjost u jedinstvenom doživljaju!

  Vijesti i događanja - Sve