28. 02. 2023.
 
Kako smo pod praznicima putovali svijetom?

Bjelovarski CUK nastavlja nizati radionice za polaznike povodom školskih praznika, a prošli tjedan od 20. - 24.veljače sa osnovnoškolcima CUKnuli smo oko svijeta. Upiti su stizali sa svih strana, a vijest o održavanju radionica odjeknula je brzinom munje pa su sva raspoloživa mjesta bila popunjena već isti dan od objave na stranicama društvenih mreža CUK-a.

Ne samo da su osnovnoškolci upoznali druge kulture i daleke zemlje, nego su se tijekom radionica i zabavili, sklopili nova prijateljstva, a pali su i dogovori za zajednička putovanja kad još malo porastu.. Voditelji radionica pravi su pustolovi i svjetski putnici koji su svoje avanture na putovanjima kroz prezentacije, slike i dogodovštine prenijeli polaznicima koji su s oduševljenjem upijali svaku riječ i sliku, ali i postavljali nebrojeno puno pitanja.

Prvi i drugi dan voditljica radionica bila je Antonija Putić, zaljubljenica u putovanja, azijsku kulturu i bjelovarčanka koja je u Kini provela dvije godine. Polaznike je tijekom radionica upoznala sa raznim kineskim običajima, a posebno oduševljenje izazvali su kineski štapići kojima su istraživali okuse azijskih grickalica i pomelo. Antonija je prezentirala i tradicionalnu kinesku ceremoniju čaja koja je u Kini dio svakodnevice, a uz šalicu plavog čaja, koji dodavanjem kapljice limunovog soka promijeni boju, Antonija je polaznicima prenijela staru Kinesku filozofiju "Kako se vodom peremo izvana, tako se čajem peremo iznutra."

U srijedu i četvrtak na daleka putovanja polaznike je kroz fotografije i zanimljivosti poveo Vedran Cindrić, avanturist i pustolov, "profesionalni svjetski putnik" koji u svojoj putovnici ima žigove zemalja koje se nalaze tisućama kilometara daleko. Nakon Vedranovog predavanja o Novom Zelandu, na kojem je proveo skoro 3 mjeseca, polaznici su se zaljubili u ovaj daleki otok na kraju svijeta.

Posljednji dan radionice CUK oko svijeta polaznici su pričali o svojim putovanjima, ali smo kroz putopisni kviz, tijekom sat vremena, proputovali cijeli svijet i posjetili najposjećenije i najpoznatije turističke lokacije.

- Interes za sve naše radionice je iznimno velik, a cilj nam je tijekom školskih praznika djeci ponuditi kvalitetno provedeno vrijeme tijekom kojeg ih želimo upoznati sa različitim područjima koja bi im mogla biti od interesa. CUK unazad zadnjih nekoliko godina za osnovnoškolce organizira besplatne radionice, a posebno želimo istaknuti radionicu Detektivskog tjedna koji smo organizirali u središnjem gradskom parku, , CUKni na kviz utorkom koji kontinuirano održavamo svaki utorak, radionicu Male škole astronomije tijekom zimskih praznika i radionicu CUK oko svijeta za koju je interes bio iznenađujuć, pa smo uz listu polaznika imali i listu čekanja jer zbog ograničenog prostora kojim raspolažemo možemo primiti samo određeni broj prijavljenih. Tijekom prošle godine kroz CUK-ove radionice prošlo je više od 291 polaznik i na to smo iznimno ponosni. - ističe Ivana Hrpalo, ravnateljica Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar te nadodaje kako u CUK-u već planiraju radionice koje će se održati tijekom uskrsnih praznika.

Iz CUK-a vas pozivaju da pratite njihove stranice na društvenim mrežama i web stranicu na kojoj uvijek možete pronaći sve aktualne informacije.

  Vijesti i događanja - Sve