30. 09. 2022.
 
Korak za ples - PopUp faza - plesna predstava Bazen u dvorištu

KORAK ZA PLES je projekt koji približava suvremeni ples mladim osobama srednjoškolske dobi na području grada Bjelovara.Kroz različite aktivnosti projekt želi potaknuti razvijanje angažirane publike, povezati se s mladima, otkriti im dobrobiti suvremenog plesa za svakodnevni život i potaknuti na stvaralačke procese. Projekt se odvija u partnerstvu Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar i Umjetničke organizacije SHOOMA uz podršku Ministarstva kulture i medije RH. Kreatorica i voditeljica projekta je Irma Unušić, samostalna plesna umjetnica i umjetnička direktorica organizacije SHOOMA. Vizual projekta osmislila je vizualna umjetnica Hana Tintor.

BAZEN U DVORIŠTU je site-specific izdanje kazališne plesne predstave ‘’BAZEN’’ Umjetničke organizacije Škvadra. Nakon premijere na jesen 2020. i niza repriznih izvedbi, 29. travnja 2021. Škvadra prvi put seli Bazen u dvorište Zagrebačkog plesnog centra, zatim 12. rujna 2021. u park u Humu na Sutli, a 30. rujna 2022. putuje u Bjelovar! Ideja koju smo koristili kao pokretač rada na predstavi dolazi iz jednog dvorišta prekrivenog betonskim ostacima razrušene skejterske skulpture: SC Pool. Suosjećanje s urbanim umjetnicima, njihovom pozicijom u lokalnim zajednicama te nedostatkom adekvatnog prostora za rad i susrete mladih u gradu, potaknulo nas je na ovo istraživanje. Umjetnički proces predstave posvećujemo izgubljenim prostorima, ljudima koji su u njima nekoć boravili i svima koji se ovoj priči prepoznaju ili im budi znatiželju. Pružila nam se prilika da predstavu iz kazališta preselimo natrag u dvorišta i parkove - s drugačijom lokacijom i poviješću, ali s istim žarom za oživljavanje tih prostora. Tamo gdje preselimo Bazen, tamo pokušavamo izgraditi novu skulpturu pokretom, zvukom, letom, pogledom, zrakom, sjećanjem, padom, susretom. 

Plesačice: Marta Habulin, Eva Kocić, Margareta Firinger, Ema Kani

Glazba: Ivan Marojević

Koreografija: Šimun Stankov, Ema Crnić

Produkcija: Una Štalcar Furač

 

Oni su Vanesa Petrac i Ivan Marojević.

"cura i dečko", adam i eva hrvatske nezavisne scene, već 6 godina puštaju selo neka priča.

No, ne vjerujte singlovima, ovaj dvojac se voli tvrdo! Na njihovim se koncertima, u maniri elektronskog partyja #snogenanogu gaze sve pretenzije i nesigurnosti. U showu prolaze hrpe likova, osjećaja i plesnih pokreta, a zaraznu dobru vibru darežljivo i vrlo vješto prenose na svoju publiku. Otvoreno simpatiziraju i podržavaju LGBTQIA+ zajednicu. Jedinstvenim #dawless pristupom elektronskoj glazbi, bliži su Jean Michelleu Jarru nego današnjim DJ-evima, ali autentična karizma frontwomane kreše sve predrasude oko jednoličnosti ovog često neshvaćenog žanra. Zagarantiran izlazak iz komfor zone, siguran prostor za ples i trbuh pun smijeha čine ovaj par najučinkovitijim elektro-trubadurima u službi hrvatskog naroda i šire.

Dođite po dozu serotonina!

  Vijesti i događanja - Sve