02. 11. 2021.
 
Plesna predstava “Bella Ciao” u Domu kulture

DIVERT (IMRC) inkluzivni plesni kolektiv i Centar za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar pozivaju Vas na plesnu predstavu Bella Ciao koja će se održati u nedjelju, 7. studenog s početkom u 18 sati u Domu kulture. Ulaznice po cijeni od 30 kuna (balkon) i 40 kuna (parter) mogu se kupiti svaki radni dan od 9 do 19 sati u Centru za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar na adresi Petra Preradovića 2/3 (između dvije Erste banke, 3. kat). Ulaznice će se moći kupiti i sat vremena prije početka predstave ispred Doma kulture.

Predstava Bella Ciao nastala je suradnjom Divertovih plesačica i plesača s autoricom Silvijom Marchig.

Ova dinamična, provokativna, duhovita i emocionalno nabijena predstava okuplja iznimnu sedmeročlanu izvođačku ekipu. Iz različitosti tijela i osobnih ekspresija nepredvidivim koreografskim prevratima oni pred publikom i uz nju, grade prostor zajedništva, podrške i osobne slobode. U predstavi sudjeluju Josipa Lukinović, Helvecia Sekulić, Irma Unušić, Leon Goličnik, Ognjen Vučinić, Marijan Pajvot i Nikola Orešković.

Predstava Bella Ciao je na zadovoljstvo široke publike do sada igrala u Zagrebu, Rijeci, Zadru i Kninu, a uz Bjelovar najavljuju se i izvedbe ponovno u Zagrebu i Osijeku.

O predstavi: Bella Ciao talijanska revolucionarna pjesma stoji u naslovu ove predstave kao simbol otpora bilo kojim opresivnim ideologijama koje sputavaju slobodu tijela: opresije “ispravnih” nad onima koji se u taj kanon ne uklapaju, “jakih” nad slabijima, “savršenih” nad krhkima. Tijela koja istražuju svoje različitosti i igraju se njima, iskreno i bez zadrške, bile su u centru našeg umjetničkog interesa. Unutar grupe sedmero plesača/izvođača, tražili smo mjesta na kojima se možemo otvoriti prema granicama svojih nesavršenosti, krhkosti i ranjivosti, kako bismo kroz njih proizveli izvedbenu snagu. Izvedba tako postaje mjesto intenzivne medijacije emocija, a izvođači nosioci ideje slobodnog pojedinca posvećenog zajedništvu. Glavno tkanje izvedbe zajednički je osjećaj za prostor i vrijeme, u suigri plesača/izvođača i muzičara, a na koncu i publike. Inspirirajući se i motivirajući međusobno, ono najuzbudljivije i najvrjednije događa se uvijek u prostoru među nama. Bella Ciao predstava je koja odnose među ljudima pretvara u prostor slobode.

Autorica: Silvia Marchig

Su-autori i izvođači: Josipa Lukinović, Helvecia Tomić, Irma Unušić, Leon Goličnik, Nikola Orešković / Marin Lemić, Marijan Pajvot, Ognjen Vučinić

Glazba: Hrvoje Klemenčić

Oblikovanje svjetla: Jason Mulhausen

Umjetničko vodstvo: Iva Nerina Sibila

Pjesma „Bella Ciao“ u izvedbi je Giovanne Daffini.

Premijera: 17. svibnja 2018. / Pogon Jedinstvo / Zagreb

 

DIVERT inkluzivni plesni kolektiv profesionalni je edukacijski i izvedbeni plesni projekt, specifičan po tome što uključuje plesače sa i bez tjelesnog invaliditeta. Djeluje od 2012. godine. Svojim kratkim i cjelovečernjim predstavama gostujemo po brojnim plesnim i kazališnim festivalima (Dioniz festival Osijek, Tjedan suvremenog plesa, Improspekcije, Bjelovarski odjeci kazališta BOK, Plesna mreža Hrvatske – HNK Osijek, Showcase Hrvatskog centra ITI, Inkluzivne scene – Rijeka, EPK Rijeka 2020, Antisezona, MSU Zagreb, Pula – PUF, HNK Zadar, Dom mladih Split, Lazareti Dubrovnik, Dom kulture Knin, Kliker festival Varaždin, Centar za kulturu Đakovo, EU projekt Unlimited Access – Onasis centar Atena, Night of Inclusion – Dubrovnik, Media Diversty – Skopje, EU projekt LLB - Uferstudios Berlin, IMPULSTANZ Beč). Osim predstavama, čestim prisustvom u medijima te kontinuitetom edukacijskog programa ostvarujemo značajan utjecaj na hrvatsku kulturnu i društvenu scenu, pomičući granice umjetničkog izričaja i promovirajući principe inkluzije. Kritika nas naziva „najsugestivnijim ansamblom na domaćoj sceni“, a nagradama (Nagrada hrvatskog glumišta Slađanu Livnjaku 2016, Nagrada Pulskog festivala predstavi Lemia 2019) te suradnjom s Odsjekom za ples Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu i Akademijom za umjetnosti i kulturu Osijek potvrđujemo najvišu razinu naših programa. Umjetnička voditeljica je Iva Nerina Sibila.

 

Prilikom izvođenja predstave, obvezno je pridržavanje svih epidemioloških mjera te je potrebno pri ulazu predočiti negativni PCR test ili potvrdu o cijepljenju. 

Za više informacija, slobodno nas kontaktirajte na:

info@cuk.hr ili kontakt@cuk.hr

043 241 298 ili 095 909 9214

 
Plesna predstava “Bella Ciao” u Domu kulture
 
  Vijesti i događanja - Sve