06. 07. 2021.
 

Edukacija odnosno radionica se provela u okviru projekta „Sigurna kuća – podizanje kvalitete psihosocijalne podrške i boravka“ krajem lipnja za sveukupno sedam (7) volontera i volonterki. Edukacija je održana u Bjelovaru, a prisustvovalo joj je 7 volontera (6 volonterki i jedan volonter). Edukacija je trajala tri dana: prvi dan započeo je predstavljanjem i upoznavanju sudionika i njihovih očekivanja te predstavljanjem plana rada. Kao uvod u njihov budući rad, slijedilo je upoznavanje s osnovnim pravima i obvezama volontera, a potom i specifičnostima (nedostatcima i prednostima) telefonskog savjetovanja. Ostatak vremena bio je posvećen upoznavanju s problematikom rodno uvjetovanog nasilja: definicijama iz relevantne literature i dokumenata, upoznavanje s vrstama nasilja, mitovima o nasilju. Također, učilo se o znakovima upozorenja u potencijalno nasilnim odnosima, kao i ciklusu/”krugu” u kojem se nasilje pojavljuje i ponavlja. Potom je uslijedilo učenje o posljedicama (psihološkim i pravnim) koje nasilje ostavlja, kako bi sudionici mogli steći predodžbu o problematici koju će pozivateljice pred njih stavljati. 

Drugi dan edukacije bilo je posvećen komunikaciji (s naglaskom na verbalnu komunikaciju) i razvoju komunikacijskih vještina kao osnovnog preduvjeta za rad na telefonskoj liniji pomoći. S obzirom da se radi o telefonskoj liniji, posebna je pažnja posvećena načinima “nadoknađivanja” nedostatka vizualnog kontakta te praćenju i odašiljanju paraverbalnih znakova. Kroz predavanja, ali i popratne vježbe, radili su na razvoju vještina asertivne komunikacije i formuliranja “ja poruka” koje su nužne za uspješnu komunikaciju u svakom pa tako i telefonskom savjetovanju.

Treći dan edukacije bio je u potpunosti posvećen pripremi volontera za dežuranje na liniji pomoći, odnosno za krizne i druge intervencije u telefonskim razgovorima sa ženama žrtvama rodno uvjetovanog nasilja. Osim osnovnih uputa koje se odnose na sam način pripreme za razgovor, osnovnih faza, započinjanja, vođenje te završetak svakog telefonskog razgovora, volonterima su dane brojne smjernice o tome kako razgovarati sa žrtvama nasilja (kao pripadnicama osjetljivih skupina), odnosno kako i kada ih potaknuti na razgovor, a kako i kada poštivati njihovu šutnju, kako i kada postavljati pitanja, kako prioritizirati problem i usmjeravati razgovor, kako reflektirati i sažimati ono što smo čuli, provjeravati jesmo li dobro razumijeli što nam pozivateljica želi reći itd. U radu su korištene i snimke simulacija razgovora osoba s ne samo dugogodišnjim iskustvom rada sa žrtvama nasilja, nego i specifičnim iskustvom rada na liniji pomoći za žene žrtve nasilja. Posebno smo učili i o “teškim” pozivima – pozivima u kojima postoji visok stupanj krize (ugroženost života pozivatelja), emocionalno nabijenim pozivima, pozivima osoba koje su pod utjecajem opojnih sredstava, ali i drugim vrstama zahtjevnih poziva (npr. pozivima “kroničnih” pozivatelja ili osobama koje zovu iz zabave, zlouporabljujući svrhu linije). Volonteri su učili i o tome što njihov rad obuhvaća, a što prelazi njihova znanja, mogućnosti, ali i ovlasti te kako će i kome (pre)usmjeriti pozivatelje kojima je potrebna i dodatna stručna pomoć i podrška. Nakon teoretske obrade spomenutih tema, uslijedilo je vježbanje kroz simulacije poziva u grupnom radu. 

Edukaciju i izvještaj je provela i sastavila Iva Čatipović, mag. iur.

 

Naziv projekta: „Sigurna kuća – podizanje kvalitete psihosocijalne podrške i boravka“

Nositelj projekta: Grad Bjelovar

Partneri na projektu: Udruga „Iris“ iz Bjelovara, Udruga “HERA“ Križevci, Centar za podršku i razvoj civilnoga društva „Delfin“ iz Pakraca te Udruga S.O.S. savjetovanje, osnaživanje, suradnja iz Virovitice.

Projekt je vrijedan 1.496.675,55 kn, provodi se 24 mjeseca i to na razini četiri županije, a financiran je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.

 
Provedena edukacija za osposobljavanje volontera/ki na SOS liniji
Provedena edukacija za osposobljavanje volontera/ki na SOS liniji
 
  Vijesti i događanja - Sve