28. 06. 2021.
 
Umrežavanjem pružatelja socijalnih usluga do učinkovitije podrške žrtvama obiteljskog nasilja

Naslov objave - "Umrežavanjem pružatelja socijalnih usluga do učinkovitije podrške žrtvama obiteljskog nasilja" je upravo i zaključak sastanka koji se održao u Đuđevcu zahvaljujući Udruzi Hera. Na sastanku su sudjelovale organizacije civilnoga društva i institucije koje se u svom radu susreću sa žrtvama obiteljskog nasilja, a sve u svrhu umrežavanja pružatelja socijalnih usluga. Sastanak je održan u sklopu projekta „Sigurna kuća – podizanje kvalitete psihosocijalne podrške i boravka“ kojega financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, s ciljem umrežavanja i unaprjeđenja suradnje organizacija civilnoga društva i institucija koje provode socijalne usluge te donošenje preporuka za uspješno međusektorsko djelovanje i širenje mreže socijalnih usluga u zajednici.

Na sastanku je sudjelovalo 20 predstavnika/ca organizacija i institucija sustava koji se u svojem djelokrugu rada bave problematikom obiteljskog nasilja.

Na sastanku je istaknuto da nasilje u obitelji ne smije ostati privatna stvar. Nužno je prepoznati problem, priznati njegovo postojanje te ga sagledati sa šireg društvenog aspekta te mogućih posljedica. Isto tako potreban je sustavan i cjelovit pristup svih nadležnih tijela ovoj problematici. Uz provođenje zakonskih obveza nužno je poduzeti i niz drugih mjera kojima će se utjecati na prevenciju pojave nasilja, ali i osigurati pravodobnu nužnu pomoć svim njegovim žrtvama.

Kako bi prevencija trebala krenuti od samog planiranja zasnivanja obitelji, preporuka je da se više pažnje posvetiti ranoj prevenciji nasilja u vrtićkoj dobi kroz pružanje podrške roditeljima i promociji odgovornog roditeljstva. Također, i dalje treba inzistirati da se u odgojno obrazovnim ustanovama djecu i mlade uči o simptomima i posljedicama vršnjačkog nasilja te nasilja u partnerskim vezama među mladima, u daleko većoj mjeri nego što je to sada.

Ukazano je i na potrebu za socijalno osviještenom politikom u zapošljavanju, jačanju konkurentnosti na tržištu rada, te stambenom zbrinjavanju žena žrtava nasilja s ciljem osamostaljenja, s obzirom da je jedan od razloga ne prijavljivanja nasilja ekonomska ovisnost o nasilniku.

Također je istaknuto kako alkoholizam jedan od najvećih rizika koji je znatno povezan sa problemom nasilja u obitelji, stoga je potrebno raditi i na prevenciji alkoholizma djece, mladih i odraslih te uspostavi kontrole nad izvršenjem mjere obveznog liječenja od alkoholizma i drugih ovisnosti.

 

Više o projektu:

Projekt „„Sigurna kuća- podizanje kvalitete psihosocijalne podrške i boravka“ financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., natječaja Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I., u iznosu od 1.496.675,55 HRK. Stopa financiranja za Korisnika, Grad Bjelovar, iznosi 100%, od čega je 85% osigurano sredstvima EU, a 15% iz državnog proračuna RH.

Projektom „Sigurna kuća - podizanje kvalitete psihosocijalne podrške i boravka“ počela je uspostava novog modela pomoći žrtvama obiteljskom nasilja na području četiri kontinentalne županije Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije. Riječ je o modelu kojim će biti uspostavljen inovativan pristup podrške ciljanoj skupini projekta:

- razvojem postojećih usluga i implementacijom novih usluga psihosocijalne pomoći za žrtve (obiteljskog nasilja) i osvještavanjem javnosti o potrebama žrtava obiteljskog nasilja;

- jačanjem stručnih kapaciteta partnera kroz supervizije i osposobljavanje za povećanje kvalitete pružanja usluga žrtvama obiteljskog nasilja;

- unaprjeđenje kvalitete usluga psihosocijalne podrške i rada udruga kroz nabavu opreme i adaptaciju prostora.

Visok broj slučajeva nasilja u obitelji, prema podacima Ministarstva pravosuđa u Republici Hrvatskoj u 2018. godini za prekršajna djela nasilja u obitelji okrivljeno je 9.646 osoba (7864 muškaraca i 2188 žena), ukazuje i na problem nedovoljne razvijene psihosocijalne podrške žrtvama, te na nedostatnost socijalnih usluga upravo na lokalnoj razini.

.U razdoblju od 24 mjeseca koliko će traje provedba Projekta bit će uspostavljen Program SOS, besplatno telefonsko savjetovanje žrtvama obiteljskog nasilja, koji će provoditi sve četiri partnerske udruge „Iris“, „Hera“, „Delfin“ i „SOS“. Projektom je predviđeno da radionicama za korisnice Skloništa, psihosocijalnim tretmanima počinitelja nasilja, Programom pravne i psihosocijalne podrške u savjetovalištu za žrtve nasilja i Programom SOS telefonske linije bude obuhvaćeno 180 korisnik-a/ca.

U superviziju, stručne edukacije, kreativne radionice bit će uključeno 20 stručnjak-a/inja i djelatni-ka/ca skloništa koji pružaju izravnu pomoć i podršku žrtvama obiteljskog nasilja, a bit će osposobljeno i 12 volonter -a/ki za savjetovališta. U elementu jačanja stručnih kapaciteta Projektom je predviđena razmjena iskustva s kolegama iz Austrije i Slovenije.

Kampanja senzibiliziranja javnosti o problematici obiteljskog nasilja provodit će se organizacijom okruglih stolova u svakoj od četiri županije, radijskim emisijama, te kontinuiranim objavama o aktivnostima Projekta u medijima.

U sklopu projekta „Sigurna kuća - podizanje kvalitete psihosocijalne podrške i boravka“ bit će izrađen i javnosti predstavljen Vodič za žene žrtve nasilja i žrtve obiteljskog nasilja, a bit će obilježavan Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

 
Umrežavanjem pružatelja socijalnih usluga do učinkovitije podrške žrtvama obiteljskog nasilja
Umrežavanjem pružatelja socijalnih usluga do učinkovitije podrške žrtvama obiteljskog nasilja
 
  Vijesti i događanja - Sve